Najčešća pitanja o fiskalizaciji (5)

Do kada moram nabaviti fiskalnu blagajnu ?

Ovisno o Vašoj djelatnosti, rokovi za fiskalizaciju su slijedeći:

01.01.2013. godine kreču svi oni koji po zakonu o računovodstvo spadaju u velike i srednje poduzetnike bez obzira na djelatnost, kao i svi oni kojima je jedna od djelatnosti ugostiteljstvo (Oznala I po NKD 2007)

01.04.2013. godine krajnji je rok za fiskalizaciju malih trgovačkih objekata i slobodnih zanimanja (dakle svi frizeri, automehaničari, odvjetnici, zubari, veterinari itd)

01.07.2013.dodine konačni je datum za sve ostale koji nisu obuhvačeni s prva dva termina.

Imam PC blagajnu. Moram li kupovati novu opremu ?

Ovisno o opremi i aplikacijama koju posjedujete, možda ne morate kupovati novu opremu. Ukoliko Vaš dobavljač aplikacija napravi prilagodbu za fiskalizaciju, i ukoliko ste zadovoljni dosadašnjom aplikacijom i pruženim uslugama, najvjerovatnije nećete ništa morati kupovati, odnosno jedina investicija biti će digitalni certifikat koji ste dužni nabaviti u FINI. Cijena certifikata iznosi 300,00 kn i vrijedi 5 godina.

Ukoliko pak imate zastarjelo računalo i/ili aplikaciju, ili pak želite promijeniti postojeću aplikaciju iz bilo kojega razloga, za Vas smo pripremili različite pakete opreme i aplikacija.

Imam registar blagajnu. Što moram nabaviti za fiskalizaciju ?

Nažalost Vaša oprema neće zadovoljiti uvjete za fiskalizaciju. Morat ćete nabaviti računalo i aplikacije prilagođene Zakonu o fiskalizaciji.

Slobodno nas kontaktirajte i rado ćemo Vam pomoći

Moram li nabaviti DEMO certifikat ili ne?

Nije obavezno, ali bilo bi dobro da ga imate kako bi provjerili funkcionalnost prije konačnog roka za fiskalizaciju

Što sve moram pripremiti u objektu prije fiskalizacije?

Prije fiskalizacije potrebno je osigurati internet vezu i nabaviti certifikat od FINE.

Kako bi izbjegli gužve na šalterima FINE, potrebno je registrirati se u PKI sustav FINE ukoliko već do sada ne koristite neku od usluga FINE za koju je bila potrrbna registracija u PKI sustav.

Detalje možete saznati na stranicama FINE : http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1543